Kundalini yoga is één van de oudste spirituele disciplines uit de tijd dat er slechts één integrale vorm van yoga was. Het was voor een lange tijd een beschermd privilege voor de spirituele elite in India tot Yogi Bhajan, de meester van de kundalini yoga, deze heilige kennis naar het westen bracht. Hij wist dat de tijden aan het veranderen waren en dat de mensen in het westen klaar waren om dit waardevolle gereedschap te ontvangen.  

Yogi Bhajan heeft gezegd dat "De verschillende yoga stijlen zijn als de zijdes van een diamant maar dat kundalini yoga zelf de diamant is". Zonder te focussen op één aspect van de yoga bied kundalini yoga het hele pakket. Het gebruikt kriya's en asana's (het lichaam en de geest worden gestimuleerd door specifieke houdingen en bewegingen), mudra's (handposities), een verscheidenheid aan meditaties, naad (wetenschap van het geluid) en mantra's en daarnaast pranayama's (ademhalingstechnieken). Hij heeft de toepassing van deze kennis gekoppeld aan een gezonde leefstijl en beschreven onder de term de "science of humanology". Al deze technieken uit de kundalini yoga brengen de geest tot rust en stilte en balanceren de lichaamssystemen. Met als resultaat meer energie en vitaliteit om de uitdagingen van het leven met gratie en neutraliteit aan te gaan. Kundalini yoga is een snelle en effectieve wijze om de kundalini energie te doen ontwaken. Het opent je potentieel aan mogelijkheden tot zelfverwezenlijking en de groei in bewustzijn. Zodat je eigen ziel je gids kan zijn en je volledig bewust in het leven kan staan. Dit is waarom het ook het pad van bewustzijn wordt genoemd.

The greatest education man has to learn is the sciense of self"

Yogi Bhajan

 Kundalini Yoga gaat niet over het perfect uitvoeren van de oefeningen. Het daagt je uit de oefeningen te doen waarbij je mentaal uit je comfoorzone wordt gebracht, om je zelf te overwinnen en om te groeien vanuit waar je dan bent. Kundalini is voor iedereen en met zijn uitgebreide palet aan mogelijkheden kan het bijdragen aan een verbetering van lichamelijke en geestelijke klachten. Het is voor mensen die in het leven staan. Je hoeft je niet uit het leven terug te trekken maar je kan van het leven genieten en gelukkig, gezond en heilig zijn; dat is je geboorterecht. Maar het belangrijkste is ervaar hetzelf!

mantra